Blog
#Dogtoo
We hebben dit allemaal wel eens meegemaakt: Je loopt ergens met je pup of hond te wandelen in de bebouwde kom, of je zit er gezellig mee op een terrasje. Plots komt er iemand soms al brabbelend of geluidjes makend op je hond af om deze, meestal ongevraagd, te aaien.
Gelukkig kunnen heel veel honden hier goed mee overweg, maar of ze het nou écht leuk vinden? En wat nou als jouw hond daar niet van gediend is, hoe ga je hier dan mee om? Moet je dit gedrag van mensen altijd maar toestaan en moet je hond gewoon "niet zeuren" hij hoort tenslotte toch sociaal te zijn?
Het antwoord luidt heel simpel NEE! Zelfs niet als je hond dit accepteert, hoef je dit niet toe te staan, persoonlijk vind ik dat je je hond in zulke situaties beter kan afschermen. Sterker nog, het is eigenlijk heel normaal om dat doen, want stel je nou eens voor dat een wildvreemde dit zomaar bij (jouw) baby of kinderen zou doen, of bij jou! Heel vreemd toch? Zo iemand zou je afweren en vragen of hij/zij ze wel allemaal op een rijtje heeft.
Vaak zitten honden ook echt niet te wachten op een aai van een wildvreemde, zelfs niet als ze dit toch gelaten accepteren. Let er maar eens goed op, kijk naar zijn mimiek, kijkt hij weg? Of juist niet. Hoe staan zijn oren? Zijn staart? Heeft hij de neiging om weg te duiken? Of komt hij juist lekker tegen je aan staan?
De honden die geen allemans vriendjes zijn, kunnen zich in dit soort situaties bedreigd voelen en grommen of zelfs snappen. Is je hond dan niet sociaal? Niet perse, hij geeft gewoon zijn grens aan, omdat jij als eigenaar even vergeten was hem te beschermen. Is dat gedrag gewenst? Nee zeker niet, dus aan jou de taak voortaan je hond hiervoor te behoeden en tegen te beschermen.
Natuurlijk heb je altijd honden die aandacht, van wie dan ook, helemaal het einde vinden. Maar zelfs dáár zitten honden tussen waarbij het om aangeleerd gedrag kan gaan, in dat geval is het een copingmechanisme geworden.
Mag er nu nooit meer iemand aan je hond zitten? Tuurlijk wel, maar niet ongevraagd! Zorg dat je hond weet dat iemand zijn aandacht wil en laat hem zelf beslissen of hij daar ook behoefte aan heeft. Gaat je hond met een ontspannen blik tegen iemand aan staan, dan is hij vaak wel in voor een aaimoment.
Kijkt hij echter weg of snuffelt hij alleen maar voorzichtig met uitgestrekte hals zonder verder aanstalten te maken tot nader contact, dan is elke vorm van aanraking ongewenst en dus een #dogtoo.

Snuffelen
Zeg eens eerlijk, ben jij ook zo iemand die graag vlot doorloopt tijdens het uitlaten van je hond en vind je dat een flink aantal kilometers lopen er toch écht wel dagelijks bij hoort? Of wil je graag dat je hond gewoon strak naast je loopt op straat?
Lees dan vooral verder!
Gelukkig snappen steeds meer mensen dat uitlaten van je hond niet hetzelfde is als kilometers vreten en dat een hond best eens mag snuffelen. Maar nog steeds mogen veel honden niet zelf bepalen welke kant ze op willen of hoe láng ze ergens mogen snuffelen en juist dat is zo belangrijk voor ze. Wij beslissen al zoveel voor ze: wat ze eten, wanneer ze eten, waar ze slapen, waar, wanneer en hoe vaak ze uitgelaten worden, noem maar op. Snuffelen is voor honden van zeer groot belang, behalve dat ze er informatie uithalen, werkt het ook stressverlagend.
Laat je hond gewoon eens een aantal keren per week de hele wandeling snuffelen en zelf bepalen hoe ver en hoe vlot hij loopt.
Doen!!

Je hond in beperking
Hè,wat? Lees je dat nou goed, moet je hond in het gevang? Ja, je leest het goed en nee, je hond hoeft niet in het gevang. Maar wat dan wel?
Je hond in beperking betekent dat het in sommige situaties heel fijn kan zijn en zelfs veilig kan voelen voor je hond om beperkt te worden in zijn bewegingsruimte en hem kan helpen zich beter te ontspannen.
Vele van jullie kennen al het effect dat een, mits goed aangeleerd een bench of kamerkennel thuis op je hond kan hebben. Vaak kiezen ze er, als die mogelijkheid er is, zelf voor om zich daarin terug te trekken en kunnen ze zo beter omgaan met de externe prikkels van dat moment (visite, werklui, drukke kinderen etc). Op shows en wedstrijden zie je ook dat veel mensen hun hond in een bench of kamerkennel hebben en ook hier zie je dat deze honden er vrijwillig in gaan omdat ze zich er veilig in voelen en zich zo beter kunnen afsluiten van alles wat er om hen heen gebeurt.
En dan is er nóg een vorm van beperking, de opgelegde vorm.
Voor sommige honden kan de ruimte die ze binnen in ons huis en buiten in de tuin tot hun beschikking hebben, wat teveel van het goede zijn. Dit kan zich uiten in onrustig heen en weer lopen, het volgen van de baas naar de verschillende ruimtes in het huis en bij elk geluidje opspringen om te gaan kijken. Buiten zie je dan vaak dat de hond steeds de grenzen van het terrein inspecteert, op elk geluid reageert en niet zijn rust kan pakken. Deze honden staan letterlijk de hele dag "Aan". Tegen het einde van de dag zijn deze honden dan ook bekaf omdat ze niet hebben kunnen slapen, en heus, een ontspannen volwassen hond slaapt gemiddeld 16 van de 24 uur!
Maar hoe werkt nou zo'n opgelegde beperking?
Er zijn verschillende manieren om dit toe te passen: binnen kan zoals ik in de eerste alinea al noemde, een kamerkennel aan de bench een fijne manier van beperking zijn. Op de momenten die moeilijk zijn voor je hond, kun je hem daar in alle rust in zetten. Geef hem in het begin een kluif om te kauwen of een gevulde Kong zodat hij al kauwend zijn stressniveau kan verlagen om tenslotte in slaap te vallen. Ook een traphekje, geplaatst in een deuropening, kan helpen een hond in zijn ruimte te beperken en er voor zorgen dat hij beter zijn rust kan pakken. Buiten kun je dan een gedeelte van de tuin afzetten. En dan zijn er nog momenten dat je hond aanlijnen, binnen en buiten ook een goede vorm van beperking kan zijn.
Let wel, het is niet de bedoeling dat je hond de hele dag in beperking zit! Het is alleen bedoeld voor díe momenten dat je merkt dat hij zelf zijn rust niet kan pakken.

Fikkie NEE!
Hoor jij het jezelf ook regelmatig zeggen? Ik soms wel hoor! Want niets menselijks is mij vreemd. Mensen zijn een ster in het benoemen van de dingen die ze NIET willen, de woorden Nee! Foei! of Laat dat! zitten er dan ook bij de meesten van ons aardig ingebakken!
Ik hoor het in ieder geval regelmatig iemand tegen zijn hond zeggen, vaak ook nog met een flinke ruk aan de riem. Niet fijn en ook pijnlijk voor de hond en die weet op dat moment nog steeds niet wat dan wél de bedoeling is.
Helaas staan Youtube of Facebook vol met filmpjes waarin de zelfbenoemde "beroemde hondengoeroes & hondenfluisteraars" nog steeds smijten met termen als onderdanig en dominant en dat jij de alfa of roedelleider moet zijn en respect moet afdwingen bij je hond omdat hij anders de baas wordt in huis én dat elke "misstap" gecorrigeerd moet worden middels hardhandig rukken, trekken, duwen, of op de poten staan zodat de hond leert wat hij wel moet doen.
Al deze zogenaamde trainers doen aan fearbased dogtraining. Niemand van hen heeft überhaupt aan de hond duidelijk gemaakt wat er van hem verwacht werd, of het gewenste gedrag eerst aan de hond aangeleerd. Wat ze wél hebben gedaan is al het ongewenste gedrag corrigeren, zodat er uiteindelijk voor de hond niks anders meer over blijft dan dát gedrag te laten zien waarvoor hij nog niet gestraft is.
Het enige wat de hond leert van de fearbased trainingsmethode is de trainer of eigenaar uit ANGST te respecteren én dat mensen onbetrouwbaar zijn en uit het niets agressief gedrag kunnen vertonen. Dit kan zelfs zorgen voor onherstelbare lichamelijke en of geestelijke schade bij de hond en zorgt ervoor dat de band tussen baas en hond sterk vermindert of zelfs verdwijnt.
Even ter vergelijking: als een leerkracht zó met zijn leerlingen om zou gaan dan zou hij of zij op staande voet ontslagen worden en nergens meer les mogen geven.
Beter en veel effectiever is het om je hond te vertellen en desnoods te helpen bij wat je wél bedoelt. Gewenst gedrag belonen en dát gedrag zal de hond dan uiteindelijk gaan herhalen. En in plaats dat de hond uit angst iets voor je doet, doet hij het omdat het hem iets oplevert en jullie samen een goeie band hebben opgebouwd. Win win!
Gelukkig wordt er inmiddels op heel veel hondenscholen wel op een positieve beloningsgerichte manier getraind.

Hoe heurt het...
Kom jij ze ook tegen tijdens het uitlaten van je aangelijnde hond? Die 4-benige ongeleide projectielen die, al dan niet met veel kabaal, overal op af stuiven, óf heb je zelf zo'n ongeleid projectiel met bananen in zijn oren? Vervelend hè, maar hoe hoort het nou eigenlijk wel, en wat zegt de Wet/ APV hier over?
Buiten het feit dat je als hondenbezitter waar dan ook je hond onder controle hoort te hebben, zijn er buiten de in heel Nederland geldende regels/wetten ook een aantal fatsoensnormen.
Eerst de wettelijke regels: ( gemeentelijke APV)
Binnen de bebouwde kom horen in heel Nederland honden aangelijnd te zijn. En ben je verplicht de ontlasting van je hond op te ruimen. Boetes voor ongeoorloofd loslopende honden kunnen oplopen tot meer dan 100 euro, evenals die voor het niet opruimen van zijn ontlasting. Honden mogen loslopen op plaatsen die aangemerkt zijn als uitlaatplaats (omheind) of losloopgebied.
Buiten de bebouwde kom horen honden aangelijnd te zijn, op of naast verharde wegen, behalve daar waar loslopen is toegestaan. Dit wordt met een officieel bord kenbaar gemaakt.
Loslopende honden horen andere weggebruikers (verkeer, voetgangers met en zonder hond, ruiters etc) niet te hinderen of lastig te vallen. Loslopende honden mogen in geen geval wild opjagen, vangen, verwonden of doden. De geleider van de hond-en dit is dus niet persé de eigenaar- is en blijft te allen tijde verantwoordelijk voor het gedrag van de hond.
En dan zijn er daarnaast nog een aantal fatsoensregels, die elke hondenbezitter in acht hoort te nemen, maar waar het helaas nogal eens aan schort...
* je zorgt dat je controle hebt over je loslopende hond, dit betekent dat deze in je gezichtsveld blijft, dat je hem terugroept als hij te ver wegdwaalt, en dat hij dan ook daadwerkelijk komt!
* je lijnt je hond aan, of houdt hem naast je, óók in een losloopgebied, als er andere mensen aankomen: mountainbikers, fietsers, wandelaars met of zonder (loslopende) honden, ruiters, menners en hardlopers etc. En bij overstekend of anders zichtbaar wild.
* vindt jouw hond andere honden of mensen niet leuk en stuift hij daar eventueel luid blaffend op af, dan hoort hij NIET los te lopen. Óók niet in een losloopgebied en óók niet als hij (nog) niet bijt.
Dit betekent in het kort, dat als je géén controle over je hond hebt, hij NIET los kan!
En dat je dus eerst aan zijn recall moet werken.

Waarom straffen niet werkt
Straffen stimuleert geen nieuw gedrag, het legt juist de nadruk op het gedrag dat we niet willen zien, zonder duidelijk te maken wat we wél verwachten van de hond.
Zeker in de aanleerfase doet een hond in principe niks verkeerd, simpelweg omdat hij het nog niet of niet goed heeft aangeleerd of begrijpt wat er dan wél van hem verwacht wordt.
Ook als je hond wél de verschillende oefeningen beheerst, is straffen niet op zijn plaats. Een hond is tenslotte geen robot en net als wij niet feilloos.
Mag je dan nooit duidelijk zijn tegen je hond?
Jazeker mag je wel duidelijk zijn, maar bedenk eerst wat de reden kan zijn waarom de hond niet luistert. Vaak is er echt een oorzaak voor te vinden waarom hij de oefening of een opdracht negeert.

Gewichtige zaken...
Iedereen is het er over eens dat een té magere, in de basis gezonde hond, en daar bedoel ik niet de afgetrainde sport- en werkhonden mee, een ernstige vorm van dierenmishandeling of verwaarlozing is. Maar waar veel mensen zich niet van bewust zijn is, dat voor het hebben van een hond met ernstig overgewicht hetzelfde geldt, en dan heb ik het, afhankelijk van de grootte van de hond heus niet over een onsje of pondje meer. Onze honden worden in vergelijking met ons, helaas niet zo oud en zwaarlijvigheid zorgt er ook bij honden voor, dat hun leven er kwalitatief en kwantitatief op achteruit gaat. Net als bij mensen kunnen ze hierdoor naast een slechte conditie ook allerlei beperkende gezondheidsklachten ontwikkelen, waaronder artrose en diabetes.
Van de honden met een gezond gewicht, zijn bij de honden met een korte gladde vacht de bespiering en het laatste rib een beetje zichtbaar. Bij honden met een krul- of lange vacht moet je deze onder de beharing zonder al te veel druk uit te oefenen licht kunnen voelen.
